Show all

Er leven gemiddeld 10 miljoen beestjes in je bed

 

Heb jij met dit weer ook alleen maar zin om in bed te liggen? Na het lezen van dit artikel wellicht niet meer. Er is namelijk een filmpje gemaakt aan de Ohio State University die toont hoe miljoenen huisstofmijten leven, het liefst in jouw matras.  De minuscule beestjes klimmen op en onder elkaar omgeven door hun eigen uitwerpselen.

Het Ohio State University Acarology Lab maakte een close up van de huisstofmijten, dat is bijzonder want de beestjes zijn maar een kwart millimeter lang en (gelukkig) onmogelijk met het blote oog te zien. Je bed is de perfecte broeihaard voor de beestjes. Ze voeden zich met de huidschilfers van mensen, dat verklaart waarom ze zo dol zijn op matrassen, lakens en kussens. Ook zijn ze gek op vochtige omgevingen.

10 miljoen mijten in bed

Professor Lisa Ackerley is expert in huishoudelijke hygiëne en zegt dat mensen zonder het te beseffen een ziekbedesyndroom op kunnen lopen door huisstofmijten. „Gemiddeld leven er zo’n 10 miljoen beestjes in je bed”, zegt zij tegen Daily Mail.

Ze adviseert om je slaapkamer overdag te luchten en je bed niet meteen dicht te gooien na het opstaan, anders kan het vocht niet weg en dat geeft de huisstofmijten vrij spel.

Kussen

Het is ook geen gek idee eens in de zoveel tijd je kussen te vervangen. „Na twee jaar bestaat 10 procent van een kussen uit huisstofmijten en hun uitwerpselen. Vooral dat laatste is schadelijk en kan allergische reacties uitlokken”, gaat de professor verder.

Ziektebedsyndroom

De symptomen van het ziekbedesyndroom zijn rinitis, hoesten en droge ogen. Daarnaast kampen patiënten met een verstoord slaappatroon. Bij patiënten met andere allergieën kunnen huisstofmijten symptomen verergeren.

Nog een laatste feitje: elke mijt doet ongeveer twintig keer per dag zijn behoefte. Slaap lekker!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *